Εμίρης Δημήτριος

 Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Εμίρης (Dipl. Engr., M.Sc., Ph.D.) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Το 1987 απέκτησε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Απέκτησε το δίπλωμα Master of Science και το διδακτορικό του (Ph.D.) στην επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, το 1988 και το 1991, αντίστοιχα, από το University of Rochester, NY, των ΗΠΑ. Σήμερα, είναι Καθηγητής του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Διοίκηση Έργων και τη Διοίκηση Παραγωγής, τη Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, το Revenue Management καθώς και τα αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 120 σχετικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, καθώς και δύο βιβλία, το πρώτο με αντικείμενο τη Διοίκηση Έργων (Project Management) και το δεύτερο με τη Ρομποτική. Έχει συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα έργα, περιλαμβανομένων έργων βιομηχανικής συντήρησης, τηλεπικοινωνιών, λογισμικού, κλπ., και έχει λειτουργήσει ως Σύμβουλος εισηγμένων επιχειρήσεων για την ενσωμάτωση κουλτούρας Διοίκησης Έργων στις οργανωτικές τους δομές. Τέλος, έχει ευρεία διδακτική εμπειρία στον ακαδημαϊκό χώρο, είτε δια ζώσης είτε εξ’ αποστάσεως (e‑learning). Από το 2008 είναι πιστοποιημένος Project Management Professional (PMP®).

Καραλέκας Δημήτριος

Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Δημήτριος Καραλέκας είναι Καθηγητής του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός (1981-85) στο Illinois Institute of Technology (Chicago, Illinois, USA). Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Northwestern University (Evanston, Illinois, USA) όπου έλαβε το Master of Science (1987) στη Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Μηχανική. Το 1990 έλαβε το Διδακτορικό του από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1992-1993 εργάστηκε ως μεταδιδάκτορας ερευνητής στο Center for Quality Engineering and Failure Prevention του Northwestern University. Το 2006-07 (για χρονικό διάστημα 6 μηνών) και το 2011 (για χρονικό διάστημα 2 μηνών) ήταν σε Σαββατική Άδεια (Sabbatical Leave) ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Department of Mechanical Engineering, Laboratory of Applied Mechanics and Reliability Analysis (LMAF), École Polytechnique Fédéral de Lausanne (EPFL), Switzerland. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη χρήση σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών κατά τη σχεδίαση και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων με ταυτόχρονη εφαρμογή αρχών οικολογικού σχεδιασμού, τον χαρακτηρισμό υλικών και προϊόντων στην περιοχή των τεχνολογιών προσθετικής κατασκευής (additive manufacturing), και της ανάλυσης αξιοπιστίας και ποιοτικού ελέγχου υλικών και προϊόντων. Είναι κριτής επιστημονικών άρθρων σε πολλά διεθνή έγκριτα περιοδικά και έχει δημοσιεύσει 135 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, κεφάλαια βιβλίων, και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Κωστόπουλος Κωνσταντίνος

Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Κωστόπουλος είναι Καθηγητής Εταιρικής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Norwich Business School, University of East Anglia (Ηνωμένο Βασίλειο) και στο EADA Business School (Ισπανία). Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών και συμβουλευτικών έργων στους τομείς της εταιρικής στρατηγικής, διοίκησης καινοτομίας, ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού, επιχειρησιακού μετασχηματισμού, και αξιολόγησης και διαμόρφωσης πολικών Ε&Α για λογαριασμό οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΓΔ Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, ΓΔ Έρευνας), το SAS Institute, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ο ΟΑΣΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΕΤΑΔ, και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του ερευνητικού του έργου στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης ερευνητικών έργων του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων υψηλού κύρους όπως το Journal of Management, Journal of Management Studies, Human Resource Management, Group & Organization Management, Journal of Business Research, Academy of Management Perspectives, International Journal of Human Resource Management, European Management Journal, και Academy of Management Best Papers Proceedings. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στις περιοχές της οργανωσιακής μάθησης και διοίκησης καινοτομίας, καθώς και στη μελέτη της στρατηγικής πολυπλοκότητας, της αμφιδεξιότητας, και των αλλαγών στη συμπεριφορά σε ομάδες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε ραγδαίως μεταβαλλόμενους κλάδους.

Σιδηράς Δημήτριος

Καθηγητής

(+30) 210 414-2360

Σύντομο Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1960 στη Λαμία. Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (1984), θέμα διπλωματικής εργασίας «Κινητική υδρόλυσης προϋδρολυμένου άχυρου», και Διδάκτορας Μηχανικός ΕΜΠ (1990), θέμα διδακτορικής διατριβής: «Μελέτη προκατεργασιών για την βελτίωση της όξινης υδρόλυσης κυτταρινούχων υλικών», Εργαστήριο Οργανικών και Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών, Τομέας Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Λέκτορας (30-8-1999 έως 21-6-2005), Επίκουρος Καθηγητής (22-6-2005 έως 14-6-2011), Μονιμοποίηση (13-4-2009), Αναπληρωτής Καθηγητής (15-6-2011 έως 28/6/2016), και Καθηγητής πρώτης βαθμίδας (29/6/2016 έως σήμερα). Γνωστικό αντικείμενο: Πειραματική & Υπολογιστική Προσομοίωση Βιομηχανικών Διεργασιών. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: (i) Πειραματική και Υπολογιστική Προσομοίωση Βιομηχανικών Διεργασιών, (ii) Οικονομοτεχνική Ανάλυση Βιομηχανικών Κλάδων, (iii) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με έμφαση στην βιομάζα για παραγωγή ενέργειας και υλικών, (iv) Διαχείριση Φυσικών Πόρων με χρήση GIS και έμφαση στο περιβάλλον και τη βιομηχανική εκμετάλλευση αγροτικών προϊόντων / παραπροϊόντων, και (v) Διδακτική μεθοδολογία εκπαίδευσης από απόσταση. Στο Scopus έχει 84 Documents, 1689 Citations σε 1475 documents και h-index=19. Στο Google Scholar έχει Articles=128, Citations=2683 (926 μετά το 2020), h-index=23 και i10-index=30. Στο Web of Science έχει 80 Total documents (77 Web of Science Core Collection publications, 3 Preprints), H-Index=19, Sum of Times Cited 1476, Citing Articles1306.

Σιοντόρου Χριστίνα

Καθηγήτρια

Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Χριστίνα Σιοντόρου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών (Biomedical Sciences) του Πανεπιστημίου του Sunderland (UK) και κάτοχος διδακτορικού στα βιομιμητικά νανοσυστήματα ανίχνευσης από το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ. Διδάσκει, Βιομηχανική Τεχνολογία, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Βιομηχανικούς Κλάδους Ι & ΙΙ, Μεθοδολογία Έρευνας και Βιοτεχνολογία στο προπτυχιακό πρόγραμμα και Κλιματική Αλλαγή & Βιωσιμότητα στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος. Διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη βιοαισθητητριακών συσκευών πεδίου και τη μοντελοποίηση περιβαλλοντικών συστημάτων. Την τελευταία δεκαετία ασχολείται, επίσης, με συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, συστήματα προτυποποίησης, ποιότητας και διαχείρισης γνώσης, καθώς και με τη χαρτογράφηση της τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 114 επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (peer review) και 12 κεφάλαια σε βιβλία των διεθνών εκδοτικών οίκων. Έχει υπάρξει προσκεκλημένη ομιλήτρια, κεντρική ομιλήτρια και συντονιστής σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Φλάμος Αλέξανδρος

Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Αλέξανδρος Φλάμος είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνοοικονομικής Ενεργειακών Συστημάτων (TEESlab). Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών και κάτοχος Διδακτορικού στα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων με εφαρμογή στον ενεργειακό τομέα, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Διδάσκει, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων, Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική, Τεχνολογική Οικονομική, Οικονομική της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΠΑΠΕΙ και στο ΕΜΠ. Διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην ενεργειακή μοντελοποίηση, τον σχεδιασμό ενεργειακών πολιτικών και τη διαχείριση ενέργειας, με συμμετοχή σε περισσότερα από 50 ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC R&D FP5, FP6, FP7, H2020, Horizon Europe, IEE, LIFE κ.λπ.). Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος σε έργα χρηματοδοτούμενα από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η EuropeAid. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (peer review) και έχει μεγάλη εμπειρία ως Αρχισυντάκτης και Μέλος Συντακτικών Επιτροπών διεθνών επιστημονικών περιοδικών κύρους (ISI). Έχει υπάρξει προσκεκλημένος ομιλητής, κεντρικός ομιλητής και συντονιστής σε πλήθος συνεδρίων, forum, task force groups κ.α. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ψυχογυιός Δημήτριος

Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δημήτριος Ψυχογυιός είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Μέχρι το 2009 διατέλεσε λέκτορας Χρηματοοικονομικής στο Manchester Business School (MBS) του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Αποφοίτησε από το τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος MBA και διδακτορικού διπλώματος στην Χρηματοοικονομική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Το ερευνητικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει αναγνωριστεί από την διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα με πλέον των 800 ετεροαναφορών. Ο Δ. Ψυχογυιός έχει διδάξει σε MBA’s μεταπτυχιακά πρόγραμμα ελληνικών, ευρωπαϊκών και αμερικάνικων πανεπιστημίων, και έχει συντονίσει ή συμμετάσχει στην υλοποίηση σημαντικού αριθμού ερευνητικών, συμβουλευτικών και επιμορφωτικών έργων για επιχειρήσεις και οργανισμούς σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Γιαννατσής Ιωάννης

Αναπληρωτής Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Ιωάννης Γιαννατσής έχει διατελέσει ερευνητής και διδάσκων με σύμβαση στο Τμ. Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, όπου και εκλέχθηκε Λέκτορας το 2008. Πλέον είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και διδάσκει μαθήματα στους τομείς των Προηγμένων Τεχνολογιών Κατασκευής, των συστημάτων CAD/CAM, της Εργονομίας και του Σχεδιασμού Προϊόντων. Έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και παρουσιάσει σε διεθνή συνέδρια περισσότερες από 30 εργασίες στις περιοχές των Προηγμένων Τεχνολογιών Παραγωγής, της Προσθετικής Κατασκευής και των εφαρμογών της στο Σχεδιασμό και στην Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων, καθώς και της Εργονομίας.

Ειρηνάκης Παύλος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Παύλος Ειρηνάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Tμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έλαβε το πτυχίο του στην Πληροφορική το 2002 και το ΜΒΑ του το 2004 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2010 στο ΟΠΑ, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ασχολούμενος με προβλήματα ευσταθούς ταιριάσματος. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο West Virginia University, όπου ασχολήθηκε με υπολογιστική λογική, ποσοδειγμένα γραμμικά συστήματα και αλγόριθμους γραφημάτων. Επίσης, έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΟΠΑ στον τομέα της βιομηχανίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και σε προβλήματα ταιριασμάτων με προτιμήσεις. Επιπλέον, έχει εργαστεί ως μηχανικός έρευνας και ανάπτυξης στον χώρο της ναυτιλίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας συστήματα βελτιστοποίησης. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια. Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (ενδεικτικά, Mathematics of Operations Research, Omega, Informs JOC, Journal of Manufacturing Systems, International Journal of Production Research, Algorithmica κα.) και έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και υλοποίηση αναλυτικών μεθόδων στη βιομηχανία και στη ναυτιλία και την εφαρμογή τους μέσω ψηφιακών διδύμων για την υποστήριξη αποφάσεων.

Ραχανιώτης Νικόλαος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
O Δρ. Νικόλαος Π. Ραχανιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς με γνωστικό αντικείμενο «Διαχείριση Αλυσίδας Εφοδιασμού» και Διευθυντής του Εργαστηρίου Καινοτόμου και Βιώσιμης Διαχείρισης Εφοδιαστικών Αλυσίδων. Ο Δρ. Ραχανιώτης αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Στατιστική και την Επιχειρησιακή Έρευνα και Διδακτορικό από το Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Έχει εργαστεί ως μέλος Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως λέκτορας σύμφωνα με το Π.Δ. 407 στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ως συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικής επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Zayed, στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.  Έχει επίσης εργαστεί ως Επισκέπτης Ερευνητής στο INSEAD στο Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας στο Fontainebleau στη Γαλλία και ως Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Otto von Guericke στο Magdeburg της Γερμανίας, στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο τα μαθήματα Στατιστική, Σχεδιασμός Συστημάτων Παραγωγής και Διαχείριση Κινδύνου σε Συστήματα Παραγωγής, ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει Διαχείριση Αποθεμάτων και Ανθρωπιστική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Ραχανιώτη εστιάζονται στους τομείς της μαθηματικής μοντελοποίησης πολύπλοκων συστημάτων, του προγραμματισμού με εξαρτώμενες από το χρόνο παραμέτρους, της ανθρωπιστικής εφοδιαστικής αλυσίδας, των συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων, του προγραμματισμού παραγωγής και των συστημάτων ελέγχου.

Κανελλίδης Βασίλειος

Επίκουρος Καθηγητής

(+30) 210 414-2165

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Βασίλειος Κανελλίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής επί θητεία του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ενώ ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Πειραιώς στο πεδίο του προγραμματισμού σύγχρονων συστημάτων ψηφιακής παραγωγής (Additive Manufacturing). Έχει δημοσιεύσει άνω των 25 εργασιών σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων ενώ έχει συγγράψει δύο διδακτικά ηλεκτρονικά βιβλία/βοηθήματα για τα ‘Συστήματα CAD’ και τις ‘Τεχνολογίες Κατασκευής με τη Bοήθεια Η/Υ. Το δημοσιευμένο έργο του εστιάζει σε θέματα προγραμματισμού, σχεδιασμού και διαχείρισης σύγχρονων συστημάτων ψηφιακής παραγωγής καθώς και σε μεθόδους βελτιστοποίησης συγχρόνων ψηφιακών τεχνολογιών για την αποδοτική ενσωμάτωση τους σε βιομηχανικά συστήματα παραγωγής.

Χατζηνταή Νικολέτα

Επίκουρη Καθηγήτρια

Σύντομο Βιογραφικό
Η Χατζηνταή Νικολέτα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει τελειώσει τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. το 2001. Διαθέτει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Προσομοίωση, Βελτιστοποίηση και Έλεγχο Διεργασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2008 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με έμφαση στην Υπολογιστική Ρευστομηχανική. Διδάσκει Στοιχεία Τεχνικής Μηχανικής, Μηχανική των Υλικών, Επιλογή Υλικών στη Σχεδίαση Προϊόντων, Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Κλιματική Αλλαγή & Βιωσιμότητα και Περιβαλλοντικά Πρότυπα & Πιστοποιήσεις σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας. Συμμετείχε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε προγράμματα του Ι.Τ.Ε. και του Πανεπιστημίου Πειραιά (Εργαστήριο Σύγχρονων Τεχνολογιών Παραγωγής & Ελέγχου) με κύριο αντικείμενο την υπολογιστική μελέτη, ανάλυση και βελτιστοποίηση διαφόρων μοντέλων που κατασκευάζονται με μεθόδους στρωματικής εναπόθεσης. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ανάλυση του κύκλου ζωής προϊόντων, στην ανακύκλωση και τον οικολογικός σχεδιασμός, στην υπολογιστική ανάλυση, στην τρισδιάστατη εκτύπωση, στη μηχανική πολυμερών, στη δομική ανάλυση και στις αριθμητικές μεθόδους για την επίλυση βασικών και εφαρμοσμένων προβλημάτων. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Αμπατζόγλου Νικόλαος

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ Νικόλαος Αμπατζόγλου είναι καθηγητής, τέως διευθυντής του Τμήματος Χημικής και Βιοτεχνολογικής Μηχανικής και διευθυντής του προγράμματος Χημικής Μηχανικής του Université de Sherbrooke. Ειδικός στη Μηχανική Διεργασιών που περιλαμβάνουν την χρήση και συμπεριφορά κοκκωδών υλικών σε χημικές και φυσικές διεργασίες, είναι διευθυντής της GRTP (Ομάδα Έρευνας για τις Τεχνολογίες και τις Διεργασίες). Ο βασικός τομέας διδασκαλίας του είναι ο σχεδιασμός χημικών βιομηχανικών διεργασιών, οι θερμοκαταλυτικοί αντιδραστήρες, η φαρμακευτική μηχανική, τα βιοδιυλιστήρια και η διαχείριση στερεών απορριμάτων. Από το 2008 έως το 2022 ήταν κάτοχος της έδρας βιομηχανικής έρευνας της Pfizer στις φαρμακευτικές διεργασίες. Έχει πολυάριθμες συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και διετέλεσε ένας από τους επικεφαλής στο δίκτυο NCE Network BioFuelNet του Καναδά για τη βιοδιύλιση. Είναι ο επικεφαλής της καναδικής πλευράς των έργων GOLD και ICARUS που χρηματοδοτούνται από το HORIZON Europe. Είναι συνιδρυτής της εταιρείας Enerkem Technologies, πρόδρομου της Enerkem, ενός spin-off στον τομέα της ενέργειας και των υλικών από ανανεώσιμες πηγές. Έχει λάβει πολλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά βραβεία και είναι παγκοσμίου φήμης ερευνητής και ειδικός στη μεταφορά τεχνολογίας. Η επιστημονική του παραγωγή περιλαμβάνει 200+ δημοσιεύσεις, κεντρικές ομιλίες, προσκεκλημένες διαλέξεις, πατέντες και κεφάλαια βιβλίων. Η καριέρα του αναγνωρίστηκε με την εκλογή ως Fellow της Καναδικής Ακαδημίας Μηχανικών, του Ινστιτούτου Μηχανικών του Καναδά και φέτος του Καναδικού Χημικού Ινστιτούτου/Εταιρείας Χημικής Μηχανικής του Καναδά.

Γεροντή Αγγελική

ΕΔΙΠ

Σύντομο Βιογραφικό
Η Αγγελική Γεροντή είναι μέλος Ε.ΔΙ.Π στην Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς με γνωστικό αντικείμενο στη Μοντελοποίηση - Προσομοίωση Επιχειρηματικών και Βιομηχανικών Διεργασιών και Συστήματα ERP. Είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συμμετέχει στη διδασκαλία των μαθημάτων Συστήματα ERP στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, Προηγμένα Συστήματα ERP στην Εφοδιαστική Αλυσίδα- Εφαρμογές με το SAP, Συστήματα ERP στην Διοίκηση Έργων- Εφαρμογές με το SAP σε μεταπτυχιακό επίπεδο και Εισαγωγή στους Η/Υ, Εργαστήριο Πληροφορικής, Βιομηχανικές Διεργασίες Ι , Εργαστήριο Βιομηχανικής Τεχνολογίας, Βιομηχανικές Διεργασίες ΙΙ, Μεθοδολογία Έρευνας, Ειδικά Κεφάλαια Επιχειρησιακής Έρευνας, στα Εργαστήρια Προσομοίωσης Βιομηχανικών Διεργασιών και Πληροφοριακών Συστημάτων Παραγωγής σε προπτυχιακό επίπεδο, καθώς και σε προγράμματα ασύγχρονης εκπαίδευσης (e-learning). Έχει επίσης εργαστεί στο παρελθόν ως σύμβουλος εφαρμογής και παραμετροποίησης σε έργα πληροφορικής στον ιδιωτικό τομέα.

Ιωαννίδης Βασίλης

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Βασίλης Ιωαννίδης είναι έμπειρο στέλεχος στον τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, με συνεχή απασχόληση στην Unilever Hellas τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, είχα άμεση ευθύνη για διάφορους τομείς του Ανθρώπινου Δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσιών HR για Εργοστάσια και Κέντρα Διανομής, καθώς και του ρόλου του HR Business Partner για τους τομείς της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, των Οικονομικών, της Ανάπτυξης Πελατών (Πωλήσεις), των Επαγγελματικών Τροφίμων, των Παγωτών, της Νομικής Υπηρεσίας, της Επαγγελματικής Υγείας, των Υπηρεσιών Εργασιακού Χώρου και της Επιχειρηματικής Μονάδας Κύπρου. Διαθέτει εκτενή γνώση και εμπειρία σε όλους τους τομείς της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίοι συνεχίζουν να προσδίδουν «προστιθέμενη αξία» στην εταιρεία και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών.

Κιμουλάκης Νικόλαος

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Νικόλαος Μ. Κιμουλάκης, είναι μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, από το ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Είναι Διδάκτωρ Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. καθώς και Πτυχιούχος Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. Προ της εντάξεως του ως Ε.ΔΙ.Π. στη Σ.Η.Μ.Μ.Υ. του Ε.Μ.Π., υπηρέτησε ως μόνιμος εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατά την διάρκεια της θητείας του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διετέλεσε Διευθυντής Επιστημονικής & Διοικητικής Υποστήριξης της Ανεξάρτητης Αρχής «Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων» του Υ.Π.Ε.Θ., καθώς και Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου.

Λιάπης Νικόλαος

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Νικόλαος Λιάπης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ στην ποιότητα καυσίμων. Οι κύριοι τομείς εξειδίκευσής του είναι τα καύσιμα, τα βιοκαύσιμα και τα λιπαντικά, η διαχείριση δεξαμενόπλοιων και τα logistics. Είναι σύμβουλος Ενέργειας και Επιχειρήσεων στον πετρελαϊκό κλάδο, τη Ναυτιλία και τη Βιομηχανία, με εξειδίκευση στην Πράσινη Μετάβαση. Έχει εργαστεί για περισσότερα από 29 χρόνια σε διευθυντικές θέσεις στον Πετρελαϊκό Τομέα. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάστηκε ως COO στην ΕΛΙΝΟΙΛ, εταιρεία διανομής πετρελαίου και ως Γενικός Διευθυντής στην ELIN ΝΑΥΤΙΚΗ, θυγατρική ναυτιλιακή εταιρεία, που διαχειρίζεται μικρά δεξαμενόπλοια. Έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση έργων, επιβλέποντας έργα όπως ο σχεδιασμός και η κατασκευή μονάδων παραγωγής βιοντίζελ, η κατασκευή αποθηκών καυσίμων και ο σχεδιασμός και κατασκευή δεξαμενόπλοιων. Ο Δρ. Λιάπης είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ), μέλος ΔΣ της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Πρόεδρος της Επιτροπής Downstream του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής των RINA και Lloyd's Register. Είναι Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), και έχει διατελέσει Πρόεδρος τουMarine LNG Network, Πρόεδρος της Τεχνολογικής Πλατφόρμας Βιοκαυσίμων και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βιοντίζελ (EBB) στην Ελλάδα. Διδάσκει μαθήματα σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Πανεπιστήμιο Λεμεσού και στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου, με αντικείμενο Ενεργειακές Πολιτικές, Απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας, Ναυτιλιακά Logistics, Ναυτική Τεχνολογία και Στρατηγική Διοίκηση. Έχει υπάρξει ομιλητής σε σημαντικό αριθμό συνεδρίων για την ενέργεια, τα καύσιμα, τα βιοκαύσιμα και τη ναυτιλία. Έχει συμμετάσχει σε ικανό αριθμό ερευνητικών έργων και σε αντίστοιχες δημοσιεύσεις. Έχει συγγράψει βιβλία για τη Διατροφή και την Υγεία.

Λοΐζος Γεώργιος

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ Γεώργιος Λοΐζος, PhD ('03), δύο M.Sc. ('95 & '98) και B.Eng ('94) ως Ηλεκτρολόγος και Ηλεκτρονικός Μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Cardiff είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου/Κλάδου Αποβλήτων στην Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Με περίπου 25 χρόνια ενεργούς εθνικής και διεθνούς παρουσίας στη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, είναι έμπειρος μονοπωλιακός και ανταγωνιστικός ρυθμιστής των αγορών ενέργειας, υδάτων και αποβλήτων και ερευνητής ενέργειας με δεξιότητες στην ανάλυση, την επίλυση προβλημάτων, τη διοίκηση, την αγορά ενέργειας, τη ρύθμιση υποδομών, ενεργειακή απόδοση, waste to energy κ.λπ. Επίσης, είναι εμπειρογνώμονας-αξιολογητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα τεχνικής βοήθειας (Twinning/TAIEX) σε γειτονικές χώρες επίσης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και επί του παρόντος διδάσκει σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σχετικά με την ενέργεια.

Μαρεντάκης Χάρης

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Χάρης Α. Μαρεντάκης είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (integrated master in Engineering) και Διδάκτωρ της Επιστήμης Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει επαγγελματική εμπειρία άνω των 25 ετών στον ευρύτερο χώρο των Logistics, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και των συστημάτων ERP, έχοντας εργαστεί σε επιχειρήσεις του κλάδου συμβουλευτικών υπηρεσιών, Logistics και τεχνολογιών πληροφορικής και ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα βελτιστοποίησης εφοδιαστικής αλυσίδας και υλοποίησης συστημάτων ERP. Ταυτόχρονα, για περισσότερα από 20 έτη είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ως διδάσκων σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας και στο πρόγραμμα eLearning του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής (αντικείμενο: συστήματα ERP). Επίσης για περισσότερα από 5 έτη έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας σε βαθμίδα Επίκουρου Καθηγητή με αντικείμενο τη διδασκαλία μαθημάτων συναφών με Βελτιστοποίηση, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Διοίκηση Πόρων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα. Επιπλέον, διαθέτει πολυετές διδακτικό έργο σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε Κολλέγια καθώς και σε εκπαίδευση ενηλίκων. Στο πλαίσιο του διδακτικού του έργου, έχει επιβλέψει ή συνεπιβλέψει περισσότερες από 20 προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες πολλές από τις οποίες οδήγησαν σε δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 35 εργασίες του σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά εθνικών/διεθνών συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός ερευνητής σε 13 διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Είναι κάτοχος πιστοποιήσεων Associate Business Foundation and Integration EHP5 (SAP AG) και SAP TERP 10 (University of Duisburg Essen).

Μίχας Σεραφείμ

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Σεραφείμ Μίχας είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Τεχνοοικονομικής Ενεργειακών Συστημάτων (TEESlab) του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Πα.Πει). Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και είναι κάτοχος Διδακτορικού στην Ενεργειακή Μοντελοποίηση, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και την αξιολόγηση προσαρμοστικών μονοπατιών ενεργειακής μετάβασης υπό συνθήκες αβεβαιότητας. Είναι εντεταλμένος διδάσκων στο τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πα.Πει., διδάσκοντας τα προπτυχιακά μαθήματα «Εισαγωγή στη μοντελοποίηση, προσομοίωση και βελτιστοποίηση συστημάτων» και «Ενεργειακή μετάβαση και βιωσιμότητα». Επίσης παρέχει διαλέξεις και πειραματικές εφαρμογές στα μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου «Μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση ενεργειακών και περιβαλλοντικών συστημάτων» στο Πα.Πει. και «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» στο ΕΜΠ. Διαθέτει 9 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στην ενεργειακή μοντελοποίηση, με συμμετοχή σε πληθώρα έργων χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (H2020, Horizon Europe, LIFE), το Ελβετικό υπουργείο ενέργειας και το Ελληνικό υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. Έχει δημοσιεύσει 6 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 2 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, πάνω από 15 τεχνικές αναφορές, και η δουλειά του έχει γίνει δεκτή για παρουσίαση σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων. Τέλος, έχει διατελέσει Επισκέπτης Συντάκτης (Guest Editor) σε βιβλίο του εκδοτικού οίκου Springer.

Οικονόμου Βλάσης

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Βλάσης Οικονόμου είναι διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής στο Άμστερνταμ (IEECP) με γραφεία σε διάφορες χώρες. Είναι οικονομολόγος (απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και διδάκτωρ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας σε θέματα οικονομικών της ενέργειας. Συμμετέχει, διαχειρίζεται και συντονίζει περισσότερα από 15 μεγάλα Ευρωπαϊκά έργα στο IEECP που αφορούν την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, την ενεργειακή εξοικονόμηση, την ενεργειακή ένδεια και παρέχει τεχνική βοήθεια σε όλα τα κράτη μέλη για την επίτευξη των ενεργειακών τους στόχων. Επίσης συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ελέγχου των κρατών μελών για την υλοποίηση των κοινοτικών σχετικών οδηγιών. Έχει εργαστεί πρότερα και στο Υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και για αρκετά χρόνια στο Joint Implementation Network με σχετικά αντίστοιχα έργα. Είχε επιλεγεί σαν ειδικός απεσταλμένος της Ολλανδίας σε διάφορα προγράμματα της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας ενώ στην Ελλάδα είναι σύμβουλος και στον Σύνδεσμο Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης. Έχει συμμετάσχει σαν ομιλητής σε πολλά Ευρωπαϊκά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 σχετικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Πολίτη Δωροθέα

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Δωροθέα Πολίτη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (2008) από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2011 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με ειδίκευση στη Διαχείριση Ενέργειας και Συστήματα Προστασίας Περιβάλλοντος του ΠΑΠΕΙ και του ΕΜΠ και το 2015 αποφοίτησε από το MBA-TQM του ΠΑΠΕΙ. Το 2015 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με τίτλο «Σύνθεση καινοτόμου απορροφητικού υλικού χαμηλού κόστους για υποκατάσταση ενεργού άνθρακα για χρήση σε βιομηχανική κλίμακα» στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του ΠΑΠΕΙ. Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο τα μαθήματα Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος (2017-2023), Ανακύκλωση (2019-2023) και Διαχείριση Φυσικών Πόρων & Περιβάλλον (2018-2019) στο ΠΑΠΕΙ και Διοίκηση Ολικής Ποιότητας & Διαχείριση Περιβάλλοντος (2020-2022) στο ΕΑΠ. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο το μάθημα Προσομοίωση & Βελτιστοποίηση Βιομηχανικών Διεργασιών (2016-2025) στο ΕΜΠ, Θεσμικό Πλαίσιο Προστασίας Περιβάλλοντος & Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (2020-2025) στο ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ και Zero Waste Management & Circular Economy (2023-2025) στο ΠΑΠΕΙ. Αυτή την στιγμή εργάζεται στη ΡΑΑΕΥ στην Διεύθυνση ΑΠΕ και Αποθήκευσης με αντικείμενο, αξιολόγηση αιτήσεων για την χορήγηση, τροποποίηση βεβαιώσεων παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, αποθήκευσης και υβριδικών σταθμών, παρακολούθηση της ανάπτυξης των σταθμών ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και αποθήκευσης και την επίτευξη των σχετικών ενεργειακών στόχων της χώρας, συλλογή και εξαγωγή στατιστικών στοιχείων.

Ρούμπος Χρήστος

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ Χρήστος Ρούμπος είναι διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός του ΕΜΠ, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το ΠΑΠΕΙ στην «Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων» και ειδίκευση στα Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, και Διδακτορικό από το ΕΜΠ, με αντικείμενο τα Συστήματα Λήψης Αποφάσεων για την Εκμεταλλευσιμότητα Κοιτασμάτων, και εφαρμογές σε ενεργειακά κοιτάσματα. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία 35 ετών στη ΔΕΗ, η οποία καλύπτει όλα τα στάδια έρευνας, αξιολόγησης και αξιοποίησης ενεργειακών κοιτασμάτων, την περιβαλλοντική αποκατάσταση αντίστοιχων έργων και την οικονομική ανάλυση μεταλλευτικών και ενεργειακών επενδύσεων. Σήμερα είναι Διευθυντής στη Διεύθυνση Μελετών Εκμετάλλευσης και Περάτωσης Ορυχείων, με έμφαση στην αποκατάσταση και στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών έργων σε περιοχές πρώην λιγνιτικών κέντρων. Από το έτος 2001 έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα αξιολόγησης και αξιοποίησης μεταλλευτικών και ενεργειακών κοιτασμάτων, μεταλλευτικής οικονομίας και εκτιμητικής, διαχείρισης έργων, οργάνωσης παραγωγής, ανάλυσης τεχνολογικών συστημάτων και ενεργειακής μετάβασης, στο ΕΜΠ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο ΠΑΠΕΙ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 170 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια και έχει συγγράψει περισσότερα από 15 τεύχη Πανεπιστημιακών Σημειώσεων. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε εννέα διεθνή ερευνητικά προγράμματα, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής έξι διεθνών περιοδικών και κριτής περισσότερων από 300 άρθρων σε 50 διεθνή περιοδικά.

Σπανίδης Φίλιππος-Μάρκος

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Φίλιππος-Μάρκος Σπανίδης του Παντελή είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, απόφοιτος του ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων από το ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Διδάκτωρ του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Κατέχει τη θέση του Διευθυντή Έργων (Project Manager) συστημάτων μεταφοράς και αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING A.E., θυγατρικής του ομίλου εταιρειών της HELLENiQ ENERGY Α.Ε. Η επιστημονική του συμβολή αποτυπώνεται σε 52 εργασίες δημοσιευμένες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Είναι εξωτερικός συνεργάτης και διδάσκων στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ), καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντά του εστιάζονται στα γνωστικά αντικείμενα των ενεργειακών έργων, στην γεωπεριβαλλοντική αποκατάσταση και ανθεκτικότητα, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση έργων, στην ανάπτυξη ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων έρευνας, στη γενική θεωρία των συστημάτων, στη διαχείριση γνώσης, και στη διεπιστημονική ανάλυση γεωπολιτικών και γεωοικονομικών διαδρόμων.

Σταύρακας Βασίλης

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Βασίλης Σταύρακας είναι Συνιδρυτής και Οικονομικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής (“IEECP”). Είναι επίσης Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνοοικονομικής Ενεργειακών Συστημάτων (“TEESlab”) του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ). Είναι Διπλωματούχος και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην επιστημονική περιοχή της μοντελοποίησης ενεργειακών συστημάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα από το ΠΑΠΕΙ. Διαθέτει πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας σε ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (“European Commission-funded “Seventh Framework Programme”, “Horizon 2020”, “Horizon Europe”, “LIFE” projects”). Διδάσκει «Μοντελοποίηση & Βελτιστοποίηση Ενεργειακών & Περιβαλλοντικών Συστημάτων» και «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΠΑΠΕΙ. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (“peer review”) υψηλού συντελεστή απήχησης, έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε επιστημονικά συνέδρια και εκδηλώσεις κύρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (“Editorial Board”) του επιστημονικού περιοδικού “Energy Sources Part B: Economics, Planning, and Policy (ESPB)”.

Τουρκολιάς Χρήστος

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Χρήστος Τουρκολιάς είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και σχεδιασμού. Είναι χημικός μηχανικός απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα με εξειδίκευση στη διοίκηση συστημάτων παραγωγής. Επιπρόσθετα, κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο της περιβαλλοντικής οικονομίας. Σήμερα είναι συνεργάτης του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Παρακολούθησης του ΚΑΠΕ με εξειδίκευση στο σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθησης μέτρων πολιτικής για την προώθηση των ΑΠΕ και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Είναι μέλος της ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση του ΕΣΕΚ, έχει συμμετάσχει στην κατάρτιση διαφόρων σχεδίων δράσης και είναι τεχνικός υπεύθυνος του διαχειριστή των Καθεστώτων Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης. Στο πλαίσιο της εικοσαετούς επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έχει συνεργαστεί με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρίες, ενώ έχει συμμετάσχει σε μελέτες και ερευνητικά προγράμματα με σκοπό την αποτίμηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνιστωσών εξωτερικού κόστους και οφέλους, το σχεδιασμό και την ανάλυση ενεργειακών και περιβαλλοντικών πολιτικών και την οικονομική αποτίμηση επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιπρόσθετα, διαθέτει σημαντική εμπειρία σε θέματα οικονομετρίας, ανάλυσης και διαχείρισης αβεβαιότητας και στην εφαρμογή τεχνικών αποτίμησης μη αγοραίων αγαθών. Τέλος, έχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα μέσω της δημοσίευσης 40 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και 39 εργασιών σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια με κριτές.

Τσίλη Μαρίνα

Εξωτερικός Συνεργάτης

Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Μαρίνα Τσίλη είναι Τομεάρχης Μελετών Δικτύου στη Διεύθυνση Στρατηγικής και Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Το Σεπτέμβριο του 2001 απέκτησε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με κατεύθυνση Ενέργειας. Το Ιούλιο του 2005 ολοκλήρωσε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα ΗΜΜΥ του ΕΜΠ με θέμα «Ανάπτυξη μεικτών αριθμητικών τεχνικών πεπερασμένων στοιχείων – οριακών στοιχείων για τη σχεδίαση μετασχηματιστών ισχύος». Συμμετείχε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με συστήματα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οικονομική ανάλυση ενεργειακών συστημάτων, μεταβατική συμπεριφορά και μοντέλα ηλεκτρικών μηχανών, ανάλυση πεδίων ηλεκτρικών μηχανών, ηλεκτρονικών ισχύος και κατασκευές βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Από το Φεβρουάριο του 2007 έως σήμερα εργάζεται στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (πρώην ΔΕΣΜΗΕ) με αντικείμενο τη Σχεδίαση Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Έχει συνεργαστεί με τον τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος του ΕΜΠ ως Π.Δ. 407/80 στη διδασκαλία του προπτυχιακού μαθήματος «Ηλεκτρικές Μηχανές Ι» και με το τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Πειραιά, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα πλαίσια διδασκαλίας μεταπτυχιακών μαθημάτων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.